Meslek kodlarını kim belirler?
Bu bağlamda, her mesleğin SGK’da karşılığı olan bir kodu bulunmakta olup, kurum her çalışan için bir meslek kodu belirlemektedir. İşverenlerin, çalışanlarını fiilen yaptıkları işe göre bu meslek kodu kapsamında SGK’ya bildirmeleri gerekmektedir.
Meslek kodunu kim değiştirir?
Mesleki kodunuzu değiştirmek için örnek bir başvuruda bulunursanız, Sosyal Sigorta Kurumu talebiniz üzerine gerekli güncellemeyi yapacaktır. Yukarıda belirtildiği gibi, mesleki kod güncellemeleri başvuru aracılığıyla istediğiniz zaman yapılabilir.
SGK meslek kodu neye göre seçilir?
SSI meslek kodu nasıl belirlenir? SSI meslek kodları, Türkiye İstatistik Kurumu (TUIK) tarafından kullanılan ve Uluslararası Standart Meslek Sınıflandırması’na (ISCO) dayanan bir sınıflandırma sistemine göre düzenlenir. SGK, meslekleri bu kodları kullanarak sınıflandırır ve sigortacılık işini bu kodlara dayandırır.
İşe girişte meslek kodu önemli mi?
SSI Meslek Kodu Zorunlu mu? Elbette, Sosyal Güvenlik İdaresi tarafından 1 Ocak 2018’den itibaren yayınlanan bir SSI Meslek Kodu gerekliliği var. Dolayısıyla SSI Meslek Kodu boşsa, işverenler artık mali cezalarla karşı karşıya kalıyor.
Meslek kodu maaşı etkiler mi?
Meslek Kodu uygulamasının işlevlerinden biri, asgari ücretin üzerinde yüksek maaş alan çalışanların SSI’ye bildirilmesini önlemek ve çalışanların hak ettikleri ücretleri almasını sağlamaktır. Meslek Kodu’nu bildirmemek veya yanlış bildirmek, işverenler için para cezasıyla sonuçlanabilir.
Meslek kodu yanlış girilen işçi ne yapmalı?
SSI’ye dilekçe ile başvurmanız gerekmektedir. İşveren bu işlemler sonucunda herhangi bir idari ceza ile karşılaşmaz. Ancak SSI tarafından yapılan soruşturma sonucunda meslek kodunun yanlış belirtildiği ortaya çıkarsa işveren para cezası ile karşı karşıya kalır.
Meslek kodu değiştirmenin cezası var mı?
İşveren tarafından mesleki unvan ve ünvanda yapılan değişiklikler nedeniyle idari para cezası uygulanmaz.
İşten çıkış kodu sonradan değiştirilebilir mi?
Çalışan, işverenden fesih yasasında değişiklik talebinde bulunabilir ve işveren bunu öncelikle SSI’ya bildirmelidir. Bu talebin ardından çalışan, işverenle birlikte SSI’ya başvurabilir.
46 kodu ile işten çıkarılırsa ne olur?
Bu kodla işten ayrılan sigortalılar işsizlik ödeneği almaya hak kazanırlar. 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ve 50 kodlarıyla işten ayrılma: Bu kodlarla iş sözleşmesi sona eren çalışan işsizlik ödeneği almaya hak kazanmaz.
Emeklilikte meslek kodu önemli mi?
Eğer işiniz SSI kapsamında feshedilebilir bir meslek ise erken emeklilik mümkündür, bu nedenle meslek kodlarını doğru girmeniz çok önemlidir.
E-devlette meslek kodu nerede yazar?
Meslek kodunuzu şu şekilde öğrenebilirsiniz: E-devlet web sitesine TC Kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yapın. Giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna “SGK Hizmet Beyannamesi” yazın ve ilgili başlığa tıklayın. Açılan sayfadaki tabloda SGK meslek kodunuzu bulabilirsiniz.
4120.02 meslek kodu ne demek?
Kod: Bu alan SSI’ye bildirilmesi gereken meslek kodlarını tanımlar. Örneğin, sekreter olarak çalışan bir kişi için girilmesi gereken kod: 4120’dir.
E-devletteki meslek kodu önemli mi?
Mesleki davranış kurallarına sahip olma zorunluluğunun sebebi kayıt dışı istihdamı engellemektir. Kayıt dışı personel kullanımını engelleyen bu uygulama, şirketlerin yasaya uygun hareket edip etmediğini denetler ve böylece çalışanların çalışma hakkını korur.
Meslek kodu neyi etkiler?
Mesleki tüzüğün uygulanması, çalışanların ve işverenlerin haklarını korumayı ve çalışanlara yönelik yasadışılıkları önlemeyi amaçlamaktadır. Başlıca nedenlerden biri, yüksek maaş alan kişilerin asgari ücreti aşmaları durumunda SSI’ye bildirilmelerini önlemektir. Mesleki tüzükler, çalışanların hak ettikleri maaşı aldıklarından emin olur.
Kaç tane meslek kodu var?
Bu 436 (4 haneli kod) birim grup kodu arasında yer alan ve en ayrıntılı sınıflandırma olan 6 haneli kodlar, İŞKUR tarafından işgücü piyasasının talepleri doğrultusunda sürekli olarak güncellenmektedir. Bu kapsamda İŞKUR tarafından 2018 yılı sonuna kadar toplam 7 şirket kurulmuştur.
SGK meslek kodu farklı olursa ne olur?
2) Sigortalının talepte bulunması, ihbar ve şikâyette bulunması ve SGK tarafından yapılan incelemede meslek adı ve meslek kodunun yanlış beyan edildiğinin tespiti halinde, iş bazında ve her beyan dönemi için idari para cezası uygulanır.
Meslek kodu nereden öğrenilir?
Personel .tr adresini TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile girmelidir. E-devlet sistemine girdiğinizde arama alanında SSI hizmet listesi görünmelidir. Daha sonra ilgili menü açılacaktır. Personel iş kodu aşağıdaki “SSI hizmet listesi” bölümünde bulunabilir.
SGK meslek kodu değiştirme cezası var mı?
İşveren tarafından mesleki unvan ve ünvanda yapılan değişiklikler nedeniyle idari para cezası uygulanmaz.
Meslek kodları ne zaman başladı?
Mesleki davranış kuralları nedir ve ne işe yarar? Mesleki davranış kuralları aslında 2012’den beri yürürlükte olan bir uygulamadır.